Ads

Translate

  • Τελευταία Νέα

    Γίνε μέλος και εσύ!

    Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

    "Τέλος" στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

    Οι παλινωδίες της κυβέρνησης άφησαν χωρίς χρηματοδότηση τη χώρα | Ντάισελμπλουμ: Νέο πρόγραμμα θα έχει σκληρότερους όρους

    Το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έληξε χθες με ευθύνη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διευκρίνισε ότι ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα.

    Το Εurogroup, που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, διαπίστωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας εντός της προθεσμίας που ήταν η 30ή Ιουνίου. Σήμερα το Εurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσει μια νέα επιστολή που θα στείλει η κυβέρνηση, η οποία θα περιέχει προτάσεις.

     Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να έχει σκληρότερους όρους με το υφιστάμενο, προσθέτοντας ότι η πολιτική στάση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.
     Χθες η κυβέρνηση έστειλε μια επιστολή στον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης ευρωζώνης) και στον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν σ’ αυτά που ζητούσαν οι δανειστές.

    Ειδικότερα, με την επιστολή που υπέγραφε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση στην ουσία ζητούσε ένα νέο πρόγραμμα, με μια διετή χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.
    Στην επιστολή η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις για τη χώρα από τα μέσα του 2014, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις αγορές και το παρόν πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημα παράτασης απορρίφθηκε από τους θεσμούς. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ο ELA δεν αυξήθηκε από τον ΕΚΤ και εκ τούτου επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

    Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι η προθεσμία έληγε χθες, η κυβέρνηση ζήτησε την οικονομική στήριξη του ΕΜΣ μέσω μιας διετούς δανειακής συμφωνίας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του χρέους στο εξωτερικό και προς το εσωτερικό.

    Η κυβέρνηση συνέδεε το αίτημα για δάνειο με μια αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΕΤΧΣ, βάσει των προτάσεων της Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Μάλιστα, μέχρι να εγκριθεί το δάνειο, η Αθήνα ζητούσε μια τεχνική παράταση του προγράμματος που έληξε χθες.

    Πρακτικά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εγκριθεί το αίτημα, δεδομένου ότι στην ουσία πρόκειται για νέο πρόγραμμα και υπάρχουν κυβερνήσεις όπως η γερμανική, η φινλανδική και η ολλανδική οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαπραγματευθούν και να δεσμευθούν χωρίς την εντολή των Κοινοβουλίων τους.
    Επιπλέον, το αίτημα δεν αναφερόταν στις δεσμεύσεις και τα μέτρα που θα αναλάμβανε η κυβέρνηση, αφού δεν έκανε καμία αναφορά στη θέση των θεσμών. Φαίνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει νέα επιστολή σήμερα με τις προτάσεις της.

    Εν τω μεταξύ, τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), επισημαίνοντας ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης δεν είναι πλέον διαθέσιμα.
     «Λυπηρό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι το πρόγραμμα τελείωσε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Μάλιστα, όπως είπε, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο και βάδιζε προς μια ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. 

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα (η προηγούμενη κυβέρνηση) κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση και πάλι τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η ανεργία είχε αρχίσει να μειώνεται, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν οι Ελληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός του ευρώ, τόνισε.
    Το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, που καθιστά το ΕΤΧΣ ως το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

     Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι τα δάνεια δόθηκαν με πολύ ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες απέφεραν στην Ελλάδα δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 16 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

    Bρυξέλλες, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ποστάρετε Σχόλιο εδώ!

    Item Reviewed: "Τέλος" στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Rating: 5 Reviewed By: FTD
    Scroll to Top