Ads

Translate

  • Τελευταία Νέα

    Γίνε μέλος και εσύ!

    Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

    Guardian: Σοκ και δέος στις ελληνικές επιχειρήσεις- Τι κάνουν για να διασφαλίσουν ρευστότητα.




    Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα από το βράδυ της Παρασκευής που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο στην ουσία
    παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου.
    Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με το υπόλοιπο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει εγείρει φόβους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα Ελλάδα για τη συνέχιση της δανειοδότησης έκτακτης ανάγκης για να κρατήσει τις τράπεζες της ζωή. Η διοίκηση της ΕΚΤ συνεδριάζει την Κυριακή, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα λήγει την Τρίτη και το δημοψήφισμα έχει ζητήσει την Κυριακή τις 5 Ιουλίου.
    «Έχουμε χάσει περίπου το 25% των καταθέσεων μας από το 2014», δήλωσε ένας τραπεζίτης στην Guardian προσθέτοντας πως το πώς θα γίνει η διαχείριση των χρημάτων που έχουν απομείνει από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
    «Είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε στέλεχος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα.
    «Οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να μας στηρίξουν για να γίνονται οι πληρωμές εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε εξασφαλίσει ότι, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε» επισήμανε χαρακτηριστικά. Αυτό αφορά τις πρώτες ύλες και άλλα υλικά, πρόσθεσε το στέλεχος το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
    «Είμαι βέβαιος ότι οι πέντε ή έξι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες. Αλλά οι μεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και αν ήξεραν που θα φτάσουν τα πράγματα, δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. Αυτές βασίζουν την λειτουργία τους αποκλειστικά στις ελληνικές τράπεζες», πρόσθεσε.
    Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση. Οι εταιρείες έχουν λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες. Από τα 134 δισ. ευρώ των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στα τέλη Απρίλη, τα 19 δισ ήταν εταιρειών.
    Αλλά η χώρα χρειάζεται μετρητά για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις τις δραστηριότητές τους αναφέρει ο Μιχαήλ Μασουράκης, οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ.
    «Το βρίσκω απίστευτο ότι αυτή η οικονομία, η οποία είναι ουσιαστικά μια οικονομία μετρητών, μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μετρητά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μασουράκης, και πρόσθεσε:
    «Η κουλτούρα των πληρωμών έχει επιδεινωθεί», οι άνθρωποι δεν έχουν άλλα μετρητά και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και πριν πάρουν την σημερινή τροπή τα γεγονότα.
    «Αναμένεται να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση», είπε. «Αν δεν πληρώνονται, δεν θα πληρώνουν και ούτω καθεξής».
    Ο κ. Μασουράκης πιστεύει επίσης ότι η επιβολή capital controls θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
    «Θα χρειάζεται ειδική άδεια εισαγωγής και εξαγωγής. Όμως, η δημόσια διοίκηση έχει υποστεί περικοπές μισθών και το ηθικό είναι χαμηλό».
    «Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στη Σοβιετική Ένωση» κατέληξε.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ποστάρετε Σχόλιο εδώ!

    Item Reviewed: Guardian: Σοκ και δέος στις ελληνικές επιχειρήσεις- Τι κάνουν για να διασφαλίσουν ρευστότητα. Rating: 5 Reviewed By: FTD
    Scroll to Top