Ads

Translate

  • Τελευταία Νέα

    Γίνε μέλος και εσύ!

    Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

    Από την παραδοσιακή έχθρα σε μια νέα φιλία.

    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει νέα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως τώρα, η τεταμένη ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε τη ρίζα της στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

    Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει να λειτουργεί ως καταλύτης προσέγγισης και αλληλοκατανόησης. 

    Η άκρως δυσχερής οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να προκαλεί αίσθημα χαιρεκακίας στην Τουρκία, παρά την παραδοσιακή έχθρα που καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο χώρες και έχει βαθιές ρίζες στην Ιστορία. 

    Αντιθέτως, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης πολλοί Τούρκοι εκφράζουν τη συμπόνιά τους για τους Έλληνες γείτονες που υποφέρουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επικροτούν την πρόσφατη δήλωση ετοιμότητας του πρωθυπουργού τους Αχμέτ Νταβούτογλου για παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.

    «Πόσο άσχημη κατάσταση να μην μπορούν οι άνθρωποι ούτε καν να βγάλουν χρήματα από τα ATM! Η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία δεν νοιάζονται, δεν μπορούν καν να φανταστούν πως είναι. Αλλά εμείς, οι Τούρκοι, ξέρουμε από τη δεκαετία του '90 πως είναι μια τέτοια κρίση», λέει ένας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης.

    Διαφορετική η στάση της νέας γενιάς

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και ό,τι χρειάζεται στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
     
    «Εμείς θέλουμε να είναι ισχυρή η Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει λίμνη ειρήνης το Αιγαίο και να λυθεί το Κυπριακό. Γι' αυτό, η Τουρκία θα είναι θετική σε κάθε είδους πρόταση συνεργασίας» είπε πρόσφατα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

    «Θα μεταβούμε στην Ελλάδα για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας» πρόσθεσε.

    Την προηγούμενη Δευτέρα ο βουλευτής του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. 

    Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο».

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέροντας:«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στο όνομα μιας Ευρώπης των ενωμένων χωρών στη βάση της συμπαράστασης, στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον ΣΥΡΙΖΑ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τέτοιες εκφράσεις συμπάθειας και κατανόησης θεωρούνταν αδιανόητες στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια. Το άλυτο Κυπριακό και η σχετικά πρόσφατη κρίση των Ιμίων το 1996 είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούσαν αδύνατη στη σκέψη πολλών Τούρκων τη φιλική προσέγγιση με τους Έλληνες γείτονές τους. 

    Ραγδαία αύξηση Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα

    Η αλλαγή στάσης πολλών Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα γίνεται αισθητή και στο πεδίο του τουρισμού. Άνθρωποι που πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ένα ταξίδι στη γειτονική τους χώρα, είναι σήμερα περίεργοι να τη γνωρίσουν.

    Από τους 100.000 Τούρκους που εκτιμάται ότι έκαναν το 2005 διακοπές στην Ελλάδα, αναμένεται να την επισκεφθούν φέτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο! Την κατακόρυφη αύξηση τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα επιβεβαιώνει και η Ντενίζ Τοπτσού, ιδιωτική υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης. 

    Όπως υποστηρίζει, «υπάρχει αισθητή αύξηση. Οι Τούρκοι κλείνουν διακοπές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πουλάμε πολλά τουριστικά πακέτα, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, πολυήμερες εκδρομές με λεωφορείο ή κρουαζιέρες συνοδεία ξεναγού. Θεωρώ ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν κι άλλο τις σχέσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους».

    Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται δεκτή με χαρά από τους Έλληνες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Ένας από αυτούς , ο Σπύρος Γαλιατσάτος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σάμο, λέει: «Υπάρχει τάση να φέρνουμε στη Σάμο ολοένα περισσότερους Τούρκους τουρίστες. Αν είμαστε τυχεροί και τους παρασχεθούν διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας, θα μπορούν να έρχονται και για Σαββατοκύριακο».

    Αναζωπυρώνονται οι συνομιλίες με ΕΕ 

    Μετά τις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, και παρόλο που δεν έχει σχηματισθεί ακόμη νέα κυβέρνηση, η «επιτροπή σοφών» με έδρα την Άγκυρα "International Strategic Research Organization» (USAK) –Διεθνής Οργανισμός Στρατηγικής Έρευνας, καλεί για εμβάθυνση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    Όπως αποκαλύπτει ανακοίνωση του USAK, η ΕΕ έχει διακηρύξει την ετοιμότητά της να επαναλάβει τις συνομιλίες με τη νέα τουρκική κυβέρνηση.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ποστάρετε Σχόλιο εδώ!

    Item Reviewed: Από την παραδοσιακή έχθρα σε μια νέα φιλία. Rating: 5 Reviewed By: FTD
    Scroll to Top