Ads

Translate

  • Τελευταία Νέα

    Γίνε μέλος και εσύ!

    Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

    Kυνήγι της Ε.Π.Ο.Ε σε γνωστά ελληνικά site για πειρατεία.


    Μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά της παράνομης διακίνησης περιεχομένου στο διαδίκτυο έρχεται να τιμωρήσει το “πλιάτσικο” της δημιουργικότητας από τους λεγόμενους «πειρατές» του διαδικτύου.

    Ιδιοκτήτες, διαχειριστές αλλά και συνδιαχειριστές
    ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινούνταν παρανόμως οπτικοακουστικά έργα και υπότιτλοι, κάθισαν στο εδώλιο και βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμη και με φυλάκιση. Αναλυτικότερα:

    - Στις 20/3/2014 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε, σε δεύτερο βαθμό, έναν εκ των συνδιαχειριστών της δημοφιλέστερης ελληνικής πειρατικής ιστοσελίδας «gamato.info», σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Αυτή είναι η πρώτη τελεσίδικη απόφαση ελληνικού ποινικού δικαστηρίου κατά συνδιαχειριστή ιστοσελίδας, που παρείχε αρχεία torrent, τα οποία καθιστούσαν δυνατό το διαμοιρασμό, καθώς και την κτήση πρόσβασης σε οπτικοακουστικά και άλλα έργα (ταινίες, σειρές, μουσική, λογισμικό κλπ.).

    Πρόκειται για μια απόφαση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από δικηγορικούς κύκλους καθώς, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την αυτοτελή ποινική ευθύνη ατόμων, που έχουν το ρόλο του συνδιαχειριστή, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες παράνομης ιστοσελίδας.

    Εκκρεμεί παράλληλα η εκδίκαση, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, των υποθέσεων για 7 ακόμη άτομα, που συμμετείχαν στη λειτουργία και διαχείριση του «gamato.info», μεταξύ αυτών και των ιδιοκτητών της.

    - Στις 18/03/2014 το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή, καθώς και τον συνδιαχειριστή της ιστοσελίδας «greekstars.biz», επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον πρώτο και ποινή φυλάκισης 3 ετών στον δεύτερο.

    Η ιστοσελίδα «greekstars.biz», μέσω της οποίας παρέχονταν υπερσύνδεσμοι (links), που παρέπεμπαν, μεταξύ άλλων, και σε οπτικοακουστικά έργα (ταινίες, σειρές κλπ.), αποτελεί έναν κρίκο μίας σειράς από ιστοσελίδες με κύριο domain το «greekstars», οι οποίες δημιουργήθηκαν από το ίδιο πρόσωπο με σκοπό να αποφύγει τις συνέπειες των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος του, ύστερα από συνολικά 4 μηνύσεις (2009, 2010, 2011 και 2013) που έχει υποβάλει η ΕΠΟΕ εναντίον του.

    Εκτός από την παραπάνω απόφαση, εις βάρος του ίδιου ιδιοκτήτη και διαχειριστή, έχουν εκδοθεί δύο παραπεμπτικά βουλεύματα για την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων για τις υπόλοιπες μηνύσεις αναμένεται τους επόμενους μήνες.

    - Παράλληλα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με τις οποίες καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ιστοσελίδων greek-fun.com (ποινή φυλάκισης τριών ετών) και geomelitini.blogspot.gr (ποινή φυλάκισης ενός έτους).

    Σημειώνεται τέλος ότι τους επόμενους μήνες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν, ενώπιον των αρμόδιων ποινικών δικαστηρίων ανά την επικράτεια, υποθέσεις, κακουργηματικού χαρακτήρα, και κατά άλλων ιδιοκτητών και διαχειριστών πειρατικών ιστοσελίδων.

    -Στις 18/06/2014 εκδώθηκε Δελτίο Τύπου

    Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία

    Ο συλληφθείς ήταν διαχειριστής γνωστής ιστοσελίδας, μέσω της οποίας διακινούνταν οπτικοακουστικά έργα, όπως ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική, χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

    Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη προχθές (16.06.2014) το πρωί, ημεδαπός, διαχειριστής ιστοσελίδας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατ’ εξακολούθηση απάτη με υπολογιστή και παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

    Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο πλαίσιο της συνεχούς δράσης της με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω του διαδικτύου.

    Ειδικότερα, από την ηλεκτρονική έρευνα που διενεργήθηκε εντοπίστηκε ψηφιακά ιστότοπος, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν διακίνηση μουσικών δημιουργιών και οπτικοακουστικών έργων, χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακολούθησε ψηφιακή διερεύνηση, μέσω της οποίας ταυτοποιήθηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας και ο τόπος κατοικίας του.

    Από τη νομότυπη έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, που πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών, στο σπίτι του δράστη, σε περιοχή του Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι αυτός έχει τα δικαιώματα διαχείρισης της ιστοσελίδας και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

    Κατά την έρευνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) εσωτερικός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα αποσταλεί για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Επιπλέον, από την ψηφιακή έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης διαχειριζόταν χιλιάδες διαδικτυακούς χρήστες, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες οπτικοακουστικά αρχεία (μουσική, κινηματογραφικές ταινίες κ.λπ.), που κατείχε παράνομα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νόμιμων δικαιούχων  των σχετικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και συγγενικών δικαιωμάτων εταιριών-μελών της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων.

    Μέσω της δραστηριότητας αυτής, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αποκόμιζε σημαντικά οικονομικά οφέλη, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και για τα οποία διενεργείται περαιτέρω έρευνα σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.

    Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία,  οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εντοπίσει πλήθος ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινούντο καθημερινά εκατομμύρια μουσικά κομμάτια και κινηματογραφικές ταινίες.

    Μήπως τελικά πρέπει σιγά σιγά όσοι έχουν απομείνει να επανεξατάσουν το ενδεχόμενο και να σκεφτούν σοβαρά τα λεγόμενα της Ε.Π.Ο.Ε και της Δ.Η.Ε;
    Τα συμπεράσματα δικά σας,το μόνο σίγουρο είναι πιστεύω ότι κανένας δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την θέση και ακόμα πιό σίγουρο είναι ότι όλα βρίσκονται!

    Πηγή:dimokratiki.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ποστάρετε Σχόλιο εδώ!

    Item Reviewed: Kυνήγι της Ε.Π.Ο.Ε σε γνωστά ελληνικά site για πειρατεία. Rating: 5 Reviewed By: FTD
    Scroll to Top